Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua.

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera Semua.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Dah lama tak kongsi pasal DAUN TIN ni ..,So hari ni kita akan bercerita serba sedikit tentang kelebihan dan kebaikan daun tin.
Segalanya tentang pokok tin mempunyai khasiatnya yang tersendiri, tidak terkecuali daun tin ini.
Dari sudut kesihatan, pelbagai manfaat dan khasiat yang boleh didapati daripada daun tin ini.
Antaranya adalah:

1- Mengelakkan sembelit
Daun rin mengandungi kandungan serat (Fibre) yang tinggi, dan ini membantu untuk kemngurangkan risiko sembelit, pergerakan usus yang normal. Dalam masa yang sama, juba boleh membantu untuk mengawal cirit-birit.

2- Mengurangkan kadar kolesterol dalam darah
Daun tin mengandugi enzim “Pectin” di mana yang dikenali sebagai Serat Larut Air, yang mana membantu membersihkan sisa kolesterol dan membawanya ke sistem perkumuhan untuk ditarik keluar daripada badan. Enzim Pectin ini juga membantu mengurangkan risiko untuk mendapat beberapa jenis kanser yang berkait rapat dengan sistem pencernaan iaitu kanser perut, kanser kolon dan kanser usus.

3- Mengurangkan risiko sakit jantung
Daun tin yang kering mempunyai fenol, Omega-3 dan juga Omega-6, yang mana asid-asid lemak ini dipercayai dapat mengurangkan kemungkinan risiko serangan jantung koronari. Dalam masa yang sama, daun tin ini mempunyai kesan yang signifikan terhadap kandungan trigleserida (triglyceride) di dalam badan. Daun tin ini bertindak balas dalam mengurangkan kandungan trigleserida di dalam badan yang mana, kandungan trigleserida yang tinggi ini adalah merupakan salah satu punca berlakunya serangan jantung.

4- Bagus untuk pesakit Diabetes
Persatuan Kumpulan Diabetes menasihatkan untuk menjadikan daun tin ini sebagai diet harian pesakit diabetes di mana daun ini membantu untuk mengawal kadar gula dalam darah. Daun tin mebantu menurunkan kadar insulin yang diperlukan oleh pesakit diabetes. Kandungan potassium (kalium) yang tinggi di dalam daun tin membantu untuk mengawal kandungan gula yang dicerna di dalam badan selepas makan. Dan juga membantu untuk mengawal kadar turun naik gula di dalam darah.

Hebat bukan daun tin ini? Sebenarnya banyak lagi khasiat yang terkandung di dalam daun tin ini. Salah satu cara untuk pngambilan daun tin ini adalah dijadikan sebagai teh, sama ada dalam bentuk daun segar atau atau daun yang telah dikeringkan.

Berminat Teh Daun tin boleh Pm kami di 0178838445 .
Harga HANYA Rm29.90 .

#formeniaga


About Us

  • Formeniaga

    FORMENIAGA has been operating since 2009. Our core operations consist of Agri4me, Pets4me and Print4me. Our frontline people are supported by a highly committed individual to deliver the best service to our customers.